Isnin, 10 Ogos 2009

MEREKA SEMAKIN BERANI BERMAIN API..!

Keturunan asal mereka adalah pendatang. Diberi peluang untuk mencari makan. Beranak pinak di sini. Dan diberikan kebenaran untuk tinggal selamanya di sini. Tapi dengan bersyarat.

Sebagai pendatang, sepatutnya kena ikut syarat tuan rumah sehingga ke lubang kubur. Tiada pilihan. Malah ruang kehidupan yang berikan untuk mereka, seharusnya mereka insaf dan bersyukur.

Tapi mereka semakin menjadi kaduk naik junjung. Semakin lama, mereka bukan saja melupakan syarat yang diterima oleh keturunan mereka, malah mereka boleh dianggap sebagai lupa diridan lupa daratan. Mereka semakin keras kepala. Madu yang diberikan, tuba yang dibalas.

Kata orang akan semakin berbahaya jika cacing dibiarkan naik ke mata.

Hak yang termaktub untuk penghuni asal yang sepatutnya tidak boleh disentuh oleh golongan pendatang, namun mereka cuba mempertikaikannya. Sedangkan mereka hidup mewah di sini. Mereka tidak dihalang langsung untuk mengumpul harta dan mencari kesenangan di bumi bertuah ini. Mereka boleh buat apa saja asalkan tidak melanggari undang-undang dan perlembagaan yang sedia ada.

Namun mereka langsung tak tahu berterima kasih. Mengenang budi jauh sekali. Malah diberi betis mahukan peha pula. Manusia jenis apakah mereka..?

Hak-hak termaktub untuk penghuni asal sering diungkit. Ternyata mereka jenis tak sedar diri. Mereka menjadi lebih berani malah semakin biadap. Kebiadapan yang tak seharusnya dimaafkan.

Penghuni asal mempertahankan hak-hak mereka, akan dianggap rasis. Tapi mereka yang mempertikaikan hak-hak penghuni asal itu tidak pula menganggap diri mereka rasis.

Sesungguhnya kebiadapan mereka makin berleluasa bila ada penghuni asal yang berkepentingan peribadi dan bercita-cita tinggi dalam politik yang makin banyak memberi muka kepada mereka. Penghuni asal yang sanggup menggadaikan maruah bangsa. Tidak peduli bangsa sendiri diperlekeh dan diperkotak-katikkan.

Lebih berani lagi, mereka itu tidak sedikitpun berasa malu atau bersalah, sanggup menghina Islam. Tidakkah menghina Islam itu bermakna menghina penghuni asalnya yang sememangnya beragama Islam?

Menghairankan bila penghuni asal yang sanggup bersekongkol dengan mereka kerana berkepentingan peribadi tidak langsung bersuara bila agama dan bangsa mereka dicaci cerca. Baginya, pergi jahanam dengan bangsa. Malah dia dengan tidak rasa malu dan tidak bermaruah sanggup pula memperalatkan bangsanya sendiri untuk mencapai matlamat songsangnya, biarpun bangsa sendiri runtuh dan dipijak-pijak.

Segolongan lagi yang juga sanggup bersekongkol dengan mereka kerana kepentingan politik murahan, juga turut mengunci mulutnya. Mungkin bimbang sekutunya tersinggung jika ditegur, langsung niatnya untuk memerintah terkubur. Biarlah agamanya dikutuk, dicaci dan dipersendakan. Asalkan masih ada ruang untuknya mencapai angan-angannya mahu memerintah.

Malang sungguh anak asal pribumi yang sentiasa mengalah dan semakin diasak dengan pelbagai tohmahan yang menyakitkan hati.

Sampai bila masih tetap mahu bersabar walaupun semakin kerap maruah dicalar sehingga dianggap bacul?

Begitulah anak asal pribumi yang sentiasa masih mampu bertolak ansur dan beralah. Namun kata orang, bersabar itu ada batasannya.

Namun semoga sesuatu yang tidak baik tidak seharusnya berlaku. Maka biarlah akan kembali wujud rasa insaf dan kesedaran dipihak yang telah menyakitkan hati anak asal peribumi itu

Atau sengaja mahu membiarkan mereka itu bermain dengan api, yang mungkin diharapkan akan membakar tangan mereka sendiri?

Tapi yang dibimbangi sekiranya api itu akan marak dengan bertindak sebaliknya, di mana ia akan membakar anak asal pribumi sehingga lenyap dari muka bumi bertuah ini.

Jika begitu kesudahannya, malang sungguh anak asal pribumi, kerana ada bangsanya sendiri yang sanggup menggadai maruah bangsanya sendiri dengan begitu jijik dan terhina sekali.

Begitukah yang dimahukan..?

Fikir-fikirkanlah bersama..!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan